ХандбалЦСКАЦСКА Хандбал пред закриване

Преди една календарна година в Хандбален клуб ЦСКА се планираше завръщане в елитния мъжки хандбал, но към момента клубът е пред закриване. Ръководството на клуба не успя да се справи с намирането на финансиране, за да покрие натрупаните през годините задължения. Важен фактор се явява и липсата на средства за реновирането на спортната инфраструктура, която в текущото си състояние не позволява да се провежда нормален тренировъчен и състезателен процес, особено за детско юношески спорт.

Ръководството на Хандбален клуб ЦСКА счита за важно да даде информация на привърженици, настоящи и предишни състезатели, приятели и хора от хандбалната общност в България за финансовото състояние на клуба преди да предприеме действия по прекратяване на дейността си.

1. Задължения

Задълженията на клуба към 01.03.2020г. (в закръглена приблизителна стойност) възлизат  на :

Задължение Размер
1 Текущи задължения за наем и консумативи към Сердика Спортни Имоти ЕАД от последната календарна година                      9 500 лв.
2 Натрупани стари задължения за наем след изтичане период на давност – прехвърлени от Министерство на Младежта и Спорта към  Частен съдия изпълнител (Банков запор)                    16 000 лв.
3 Натрупани задължения за наем и консумативи преди изтичане период на давност – към Министерство на Младежта и Спорта                    70 000 лв.
Общо:                    95 500 лв.

2. Инфраструктура

Хандбален клуб ЦСКА има договор с Министерство на Младежта и Спорта за ползване на хандбалната зала в бившия комплекс „Дескрим“ до края на Август 2022г. Договорът е прехвърлен към новосъздаденото дружество Сердика Спортни Имоти ЕАД, което към момента стопанисва спортното съоръжение. Залата и прилежащите съблекални и помещения са в изключително лошо състояние, което едва позволява провеждането на спортна дейност. В последните години ръководството на клуба успя със собствени средства да подмени осветлението на залата, както и да осигури транспорта и монтажа на вече използвана PVC спортна настилка за хандбал, която беше предоставена на клуба безвъзмездно. Към момента в залата е необходим неотложен ремонт на покрива, който при дъжд тече на няколко места и образува големи локви по терена. Също така залата се нуждае от подмяна на остъкляването и изолация, основен ремонт на съблекални и помещения, осигуряване на някакъв вид отопление за студения сезон и други ремонти и консумативи.

3. Финансиране

Хандбален клуб ЦСКА не получава никакво финансиране към настоящия момент, както и в последните поне 10 години при предишното ръководство на клуба. Натрупаните задължения не позволяват получаване на средства от Министерство на Младежта и Спорта. Клубът не получава средства от спонсори. Единствената подкрепа идва от фирма на предишен състезател на клуба, която помага с осигуряване на транспорт за юношите на клуба при пътуване за спортни състезания извън София. В последните две години ръководството на Хандбален клуб ЦСКА изготви подробен оздравителен план, който беше представен на компании с големи финансови възможности, които същевременно инвестират средства в спорта в България. Идеята на ръководството бе да осигури голям брой компании спонсори, които да участват с минимални средства във финансирането на клуба в замяна на външна и електронна реклама, асоцииране с марката на клуба, B2B сътрудничество. Въпреки това ръководството не успя да осигури нито една компания спонсор.

3. Спортна дейност

Към момента ЦСКА има действащи отбори само в три възрастови групи при юношите. Отборите се водят от двама треньори, които не получават заплата от клуба. ЦСКА няма представителни отбори в мъжкия и женския профил, както и отбори подрастващи в женския профил. В спортното училище „Ген. Владимир Стойчев” има около десет ученика със спорт хандбал – общо за всички възрастови групи.

 

От Февруари 2020г. Хандбален клуб ЦСКА е в предизвестие за напускане на залата, която бе дом на клуба повече от 40 години.

Контакти

История на Хандбала в ЦСКА

Хандбален Клуб ЦСКА

logoSmall

Основан през 1962 година, ЦСКА е най-успешният хандбален клуб в България с 10 титли на страната при мъжете и 12 при жените, 10 пъти носител на купата на България за мъже и 8 пъти за жени.


Notice: Undefined index: username in /home/korrect8/public_html/cska-handball.bg/wp-content/plugins/bold-page-builder/widgets/bb_instagram/init.php on line 36